Za normálnych okolností sa vitamín D tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia. Existujú však faktory, ktoré limitujú využitie UV B na tvorbu tohto slnečného vitamínu v koži, t. j. ročné obdobie, lokalita, časť dňa, smog a vek. Zaujímavé však je, že ak sme opálení alebo ľudia s tmavšou pokožkou budú prijímať oveľa menej vitamínu D, pretože ich pigment pôsobí ako filter a prepustí menej slnečných lúčov. Dávka slnečných lúčov v zime nie je dostatočná na to, aby sa v pokožke vyprodukovalo dostatok vitamínu D. Vitamín sa dostáva do tela zväčša iba potravou živočíšneho pôvodu, ako napr. olej z rybej pečene, sleď, sardinka, losos. Menšie množstvo je v mäse, vaječnom žĺtku, mlieku, mliečnych výrobkoch, kvasniciach, kakau, kokose, ďatliach alebo obilninách.
Vitamín D má blahodárny účínok na imunitný systém a na hustotu kosti a zdravie chrupu. Má tiež antikarcinogénne účinky. Dopĺňanie vitamínu D počas tehotenstva zabezpečuje správny vývoj kostry plodu a predchádza nízkej pôrodnej váhe. V období dojčenia zvyšuje tvorbu mlieka.
-
Táto téma bola upravená pred 5 rokmi, 4 mesiacmi používateľom
kenla.